När det stod klart i slutet av februari att det skulle komma flyktingar till Sverige med anledning av Rysslands invasion av Ukraina bildades en grupp inom Diakonala rådet som skulle arbeta med frågan. Det första som beslutades var att vi skulle skapa ett litet transitboende för 3-4 personer i Tonårsrummet vilket också iordningsställdes. Tanken var att personerna skulle bo där i några dagar för att sedan flytta till ett mer permanent boende. Trots flera försök bl.a. med Stockholms stadsmission och Stockholms kommun via Sociala missionen har vi ännu inte fått några boende till vårt transitboende. Vad anledningen till detta kan vara är att många av de flyktingar som hittills kommit har släktingar och vänner i Sverige som de bosätter sig hos. Ju längre kriget pågår så kommer också antalet flyktingar att öka och då kanske vi också kan få flyktingar till vårt transitboende.

Ända sedan invasionen startade i början av mars har Reprisen varit aktiva. Bl.a. har en dagskassa gått till Equmeniakyrkans katastroffond för Ukraina. Flertalet lådor med kläder har skickats till Ukraina i samarbete med Human Bridge. En insamlingsbössa finns i Reprisen där besökare kan lägga sina pengar. Även tomlådor har delats ut till besökare att fylla med förnödenheter som kan skickas gratis till Ukraina via Post Nord. Reprisen har också haft en låda stående där besökare kan lägga hygienartiklar mm som sedan vidarebefordrats till Västerleds församling som delat ut innehållet i samband med att de stått och delat ut kaffe och mackor utanför Migrationsverkets lokaler i Sundbyberg. Reprisen stödjer också den ideella organisationen ”Välkommen till Värmdö” som arbetar med flyktingar från Ukraina och där Reprisen levererar husgeråd, sängkläder, leksaker m.m.

En större bostadsrättsförening i Beckomberga där Ragnhild och Hanz Linderyd är bosatta har tillgång till fyra gästlägenheter och som sedan snart två månader disponeras av åtta personer, fem kvinnor och tre barn. Det fantasiska är att se den stora omsorg som visas våra nya vänner säger Hanz. Ett swishkonto har öppnats till vilken alla medlemmar i bostadsrättsföreningen kan skicka in pengar som sedan fördelas ut för att användas till mat och nödvändiga kläder. Två av kvinnorna har kvar sina jobb i Ukraina och sköter det via länk. För barnen har det ordnats plats i närliggande skola samt även ordnats plats i olika fritidssysselsättningar. Då kyrkan är en naturlig del i ukrainarnas vardag följer alla kvinnor med till gudstjänster i Abra eller för att hjälpa till i Reprisen med olika arbetsuppgifter. Genom våra kontakter på Reprisen har en av kvinnorna fått en fast anställning på en städfirma. Alla längtar hem till sina familjer som man lämnat utan att veta hur deras vardag ska bli och vad som händer med deras män och vuxna söner som strider för sitt land.

 

Vill du vara med och bidra?

Skicka ditt bidrag genom att:
– Swisha till Abra: 123 030 0384, skriv Ukraina.
– Swisha direkt till Equmeniakyrkans katastroffond: 900 32 86 skriv Katastroffonden
– Bankgiro: 900-3286 skriv Katastroffonden
Tillsammans kan vi, som enskilda och som församling inom Equmeniakyrkan, göra skillnad !
TACK för din gåva!

Vill du läsa mer om Equmeniakyrkans katastroffond via denna länk:
https://equmeniakyrkan.se/vart-arbete/internationellt/engagera-dig-internationellt/katastroffonden/