Christina Jutterström
Foto: Lotta Härdelin

OBS: Samtalet i kyrkan den 30 mars är flyttat till ett senare tillfälle!

Som bondmora i Sörmland upptäckte Christina Jutterström studiecirkeln och blev folkbildningsentusiast. Nu har hon skrivit en bok om kvinnorna i hennes studiecirkel runt sjön Björken och kommer till Abrahamsbergskyrkan en tidig vårkväll för att samtala om folkbildning.

Christina Jutterström var under ett halvsekel ett av de ledande och mest kända namnen i svensk press, radio och TV. Hon hann att vara både chef för Dagens Eko, chefredaktör på såväl Dagens Nyheter som Expressen och vd för Sveriges Television.

Att vara journalist är i sig att vilja vara folkbildare och Christina Jutterström talar fortfarande med hetta om betydelsen av public service för kultur och samtalsklimat i ett demokratiskt samhälle. Men när hennes man Ingemar Odlander för 30 år sedan beslöt bryta upp från sin TV-karriär för att bli bonde fick Christina som medföljande nya grannar som sökte kunskap och bildning inte bara i Rapport och  Dagens Nyheter utan också genom att träffas i en studiecirkel.

Efter att ha lämnat chefsstolen på Expressen läste hon en tid idé- och lärdomshistoria på universitetet och grannkvinnorna bad henne bli cirkelledare. Ämnena har sedan skiftat från Skagenmålare till Kina.

Nu senast är det astrofysik som har fångat henne och vännerna kring sjön. Förundran inför rymden leder lätt till förundran inför tillvaron och frågor om Guds existens vilket också redovisas i hennes bok.

– I studiecirkeln kan Du mätta Din nyfikenhet och säga Din mening i ett möte med andra, betonar Christina. Man får en gemensam berättelse.

Christina Jutterström är oroad att dagens politiker saknar vilja och förmåga att se folkbildningsarbetets betydelse för att hålla demokratin vid liv.

– De flesta politiker utgår idag från dystopiska bilder av vart samhället är på väg. Vi måste och kan påverka framtiden. Men vågar studieförbund och folkrörelser anknyta till ungas engagemang och nå ut till nya sociala medier, frågar hon sig.

”Kvinnorna runt sjön Björken och deras längtan efter bildning” (Atlas förlag) är namnet på Christina Jutterströms bok.

OBS: samtalet som skulle varit i Abrahamsbergskyrkan den 30 mars är framflyttat till ett senare tillfälle.

Anders Mellbourn