God Jul!

Den kristna julen börjar egentligen på juldagen, som är Jesu födelsedag, men i Sverige tjuvstartar vi så till den grad att julafton har blivit vår stora festdag. I Abrahamsbergskyrkan träffas vi vid krubban på julafton kl 11, en samling för alla åldrar, då krubbans invånare brukar ta plats; de unga föräldrarna, Maria och Josef, ute på en lång och obekväm resa. Kanske rider Maria på en åsna,
kanske går hon? Djuren i stallet. Änglarna som sjunger. Herdarna och deras får. De vise männen har inte kommit ännu. Men de är på väg. De har varit på väg sedan vi satte upp våra adventsstjärnor och de kommer till trettonhelgen. Julafton blir ofta en dag med en del stök och fixande.

Sent på kvällen stannar vi upp inför mysteriet att Gud blir människa. I många andra kyrkor firar man i stället julotta på juldagens morgon, men gemensamt är att vi så tidigt som möjligt vill möta den nyfödde. Och förstås, en liten bebis är säkert vaken både mitt i natten och tidigt på morgonkvisten.

Det vet alla föräldrar.

Gud – som bebis och människa. Svårt att ta in även om vi sett krubbans figurer och hört evangeliet år efter år. Med självklarhet intar Jesusbarnet sin plats. Dess klara ögon ser rakt igenom oss. Så oskyldig och värnlös, men just därför självklar i sina krav och förväntningar på uppmärksamhet. En bebis frågar inte. Kom till kyrkan och ta emot Gud, som ett barn.

• Julafton 24 december 11.00 Julbön vid krubban. Lasse Vallmoss. Gudstjänstledning: Britta Eliasson. Sång och musik: familjen Eliasson.
  • Julafton 24 december 23.00 Midnattsmässa. Den heliga natten. Utgångskollekt till Ny gemenskap. Lasse Vallmoss. Inga-Lill Engelmark Schönning. Sång Thore Kennestad
  • Annandagen 26 december 11.00 Gudstjänst med internationellt fokus. Hälsa i Kongo. Insamling till Equmeniakyrkans internationella arbete. Lasse Vallmoss, Tilda Jönsson. Kören Bisi Kongo.
  • Söndagen efter jul 29 december 11.00 Guds barn, Lena Liman, Sofia Karsberg, Thore Kennestad
  • Måndag 30 december 13.00 Julkalas. Knytis. Anmälan till Gun-Britt Adolfsson Thorson. 0736 36 03 88
  • Nyårsdagen 1 januari 2020 17.00 Ekumenisk fredsgudstjänst. Kyrkan vid Brommaplan. Predikan: Författaren och poeten Ylva Eggehorn Larsåke W Persson. ArtSong, Thore Kennestad dirigent
  • Söndagen efter nyår 5 januari 11.00 Gudstjänst. Bertil Högström, Ingalill Broman. Sång: Lena Liman